BUDAK: “RUSYA’YA DOMATES İHRACATINDA ANTALYA NEDEN YOK?”

0
916

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Rusya’ya domates ihracatının aylardır kamuoyunda tartışıldığını ve 4 firmadan 50 bin ton domates alınması kararının çıktığına dikkat çekerek, “Söz konusu firmalar nasıl belirlenmiştir? Geçmişte Rusya’ya en fazla domates ihraç eden Antalya listede neden yok” diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, dış ticarette son dönemde en fazla konuşulan konuların başında Rusya’ya yapılacak domates ihracatının geldiğini belirtti.  Budak, “Rus tarafı 50 bin ton domates alacağını bildirirken, bu alımın 4 firma üzerinden yapılacağı açıklanmıştır. Söz konusu 4 firmanın hangi ölçütlere göre belirlendiği bilinmezken, geçmiş dönemlerde Rusya’ya en fazla domates ihracatının yapıldığı Antalya’dan hiçbir firmanın bu listede olmaması, üretici ve ihracatçılarda ciddi rahatsızlık yaratmıştır. Ocak-Eylül 2017 döneminde domates ihracatının 400 bin tonu aştığı dikkate alındığında, 50 bin tonluk ihracatın aylardır tartışılması ve Rusya’dan et alımına endekslenmesi, kamuoyunda başarı olarak görülmemektedir” diye konuştu.

ANTALYA LİSTE YOK

Rusya’ya yapılacak domates ihracatı ile ilgili son bir yılda Rusya tarafı ile kaç toplantı yapıldığı, Rusya’nın Türkiye’den domates ithalatına sınırlama getirmesinin gerekçeleri konusunda bilgi isteyen Budak, “Rusya’nın Türkiye’den alacağını açıkladığı 50 bin ton domates için belirlediği firmalar hangileridir? Bu firmalar hangi ölçütlere göre belirlenmiştir? Firmalar hangi illerde faaliyet göstermekte ve ortakları kimlerdir?” diye sordu. Budak şöyle devam etti:

“Söz konusu firmalar arasında geçmiş yıllarda Rusya’ya en fazla domates ihracatı yapan Antalya’dan firma bulunmamasının gerekçesi nedir? Bu konuda Rusya tarafından bilgi istenmiş midir? Ne yanıt alınmıştır?

Rusya’dan ne kadar et ithal edilmesi planlanmaktadır? Rusya’nın domates alımı ile Türkiye’nin Rusya’dan et ithalatı birbiriyle bağlantılı bir konu mudur? Türkiye et ithalatı için hangi koşulları gündeme getirmiştir? Türkiye et ithalatı için firma seçimi yapacak mıdır?

Aylardır gündemde tutulan Rusya’ya domates ihracatının, et ithalatı, 4 firma ve 50 bin tonla sınırlı şekilde gerçekleşecek olması, Bakanlığınız tarafından başarı olarak görülmekte midir?”