BUDAK: “ÜLKENİN VARI YOĞU PEŞKEŞ ÇEKİLDİĞİ İÇİN BU KRİZİ YAŞIYORUZ ”

0
896

“HALKA AİT OLANI HALKIN ELİNDEN ALDILAR”

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, AKP iktidarının iş başında bulunduğu 16 yıl boyunca ülkenin en değerli varlıklarını tek tek satarak dışa bağımlılığın yolunu açtığını belirterek, “Bugün ülkenin varı yoğu özelleştirme adı altında peşkeş çekildiği, için bu krizi yaşıyoruz. Hem kâr eden hem de stratejik önemi olan kuruluşları satarken bir kez olsun bu ülkenin geleceğini düşünmediler. SEKA’yı müze yaptılar, şimdi koca ülkeyi gazete, kitap basamaz hale getirdiler” dedi.

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, ekonomik krizden çıkış yollarını anlatmak için başkanlık yaptığı CHP heyeti ile birlikte Muğla’da STK’lar ve iş insanları ile buluştu. Türkiye ekonomisinin geçmişten gelen ve halen devam ettirilen yanlış politikaların kurbanı olduğuna dikkat çeken Budak şunları söyledi:

“AKP iktidarı 16 yıl boyunca ülkenin en değerli, en stratejik varlıklarını tek tek satışa çıkararak dışa bağımlılığın yolunu açtı. Türkiye’nin en önemli kuruluşları hoyratça peşkeş çekildi. Ülkenin varı yoğu haraç mezat satıldığı için bugün bu krizi yaşıyoruz. Son 15 yılda, 10 limanı, 81 santrali, 40 işletmeyi, 3 bin 483 taşınmazı, 3 gemiyi ve 36 maden sahasını elden çıkardılar. Yetmedi halkın elinden şeker fabrikalarını aldılar. Son yaşanan Türk Telekom örneği uyarılarımızdaki haklılığı bir kez daha gözler önüne serdi. AKP’liler yönetim kurulunda oldukları halde şirketin içi boşaltıldı, borçlandırıldı ve posası çıkmış halde vatandaşımızın üzerine yeni bir külfet bırakıldı. Hem kâr eden hem de stratejik önemi olan bu kuruluşları satarken bir kez bile bu ülkenin geleceğini düşünmediler. 1936 yılında ilk yerli kağıdı üreten SEKA’yı müze yaptılar, şimdi koca ülkeyi bir gram kağıt üretemeyen, gazete ve kitap basamayan hale getirdiler.”

“SATTIKLARININ YERİNE BİR TESİS BİLE KURMADILAR”

Özelleştirmelerin ardından üretimin iyice sıfırlandığını vurgulayan Budak, “Her şeyi sattılar, dışarıdan gelen sıcak parayı da betona yatırarak ölü yatırımlara imza attılar. Sattıkları yüzlerce kuruluşun yerine bir tane yeni tesis kurmadılar. Halka ait olanları halkın elinden aldılar. Üstüne üstlük mega yatırımlar diye yansıttıkları köprü, otoyol, Avrasya Tüneli gibi birçok projeyi de kamunun tekelindeki işletme haklarını devrederek halkın sırtına bindirdiler. Üreten bir ekonomiyi tesis edemediler, bütçe açığını büyüttüler ve koskoca ülkeyi sürekli borç peşinde koşar hale getirdiler” diye konuştu.

Üretim ekonomisine geçmeden sorunların çözülemeyeceğini dile getiren Budak, “Büyüme ve kalkınmanın temel dinamikleri kaliteli üretim ve eğitimdir. Bunlar olmadan büyüme olmaz. Artık sıcak para da yok, deniz bitti. Dolayısıyla istihdamı artıran, yüksek teknolojiyi geliştiren yatırımların desteklenmesi gerekiyor” dedi.