BAKKAL HESABIYLA YAPILAN BÜTÇE

0
566

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya İl Başkanı Ahmet KUMBUL, Sayıştay Raporu’na göre Büyükşehir Belediyesi’nin 2 milyar 100 milyon lira borcu olmasına ilişkin eleştiride bulundu:
Bakkal defterine kayıt yapar gibi bütçe hesaplaması yapan, borçları sürekli büyüyen ve öngörülen gelir hedefine bir türlü ulaşamayan Menderes Türel yönetimindeki Antalya Büyükşehir Belediyesi, giderayak gerçekdışı hedeflerle, daha fazla borç batağına sokulmak isteniyor.
Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kasım ayı bütçe toplantısında alınan kararla, Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne 2019 yılı için 3 milyar 410 milyon lira bütçe ayrıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 yılı gider bütçesi 3 milyar 410 milyon lira olarak belirlenirken, gelir ise 2 milyar 887 milyon 50 bin lira olarak belirlendi.

Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan gelen rapora göre gelir ve gider bütçesi arasında 522 milyon 950 bin lira açık bulunmaktadır. Diğer bir ifade ile bütçe denkliğinin sağlanabilmesi için 522 milyon 950 bin lira dış borçlanma yapılacak.

Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesine baktığımızda, belediyenin borç batağına saplandığını görürüz. Sayıştay Raporu’na göre Büyükşehir Belediyesi’nin 2 milyar 100 milyon lira borcu bulunmaktadır. İller Bankası’nın verilerine göre Antalya Büyükşehir Belediyesi, şu an Türkiye’nin en borçlu 5’inci belediyesidir.

Büyükşehir Kanunu gereği geliri ciddi oranda artmasına rağmen, Menderes Türel yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi’nin borcu devasa oranda katlanarak artmaktadır. Bütçe denkliğinin sağlanması için, gayrimenkul satışı ve dış borçlanma yoluna gidilmesi planlanmaktadır.

Bütün bu verilere istinaden, 2019 yılı için öngörülen yüzde 110 gelir artışının neye dayandırıldığı büyük bir soru işaretidir. Ekonomik krizin içinde olduğumuz şu dönemde, Büyükşehir Belediyesi’ne ait arsa ve mülklerin ne kadarı satılabilecek? Belediyenin malı deniz mi? Artık deniz de bitti nereye kadar belediyeye ait gayrimenkulleri satarak borçları ödeyeceksiniz? Borçlanma faizinin yükseldiği şu dönemde, bütçe açığını kapatmak için yapılacak iç ve dış borçlanma mali açıdan ne gibi sonuçlar getirecek? Mesela şu anki borcun faizi ne kadardır? Ekonomik krizden dolayı önümüzdeki sene vergi tahsilatlarında yüzde 20’lik bir azalma öngörülürken, yüzde 110’luk gelir artışını nasıl sağlayacaksınız? Aynı şekilde belediyelerin öz gelirleri olan vergi ve harç gelirleri, Meclis’te kabul edilen bu bütçeye ne kadarlık bir katkı sunabilecek?