CHP’li Arı’dan Belediyelere Destek

0
354

 

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, ülkemizde konaklayan yabancı turistlerin konaklama giderlerinden belediyelere pay ayrılması için kanun teklifi verdi.

Hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığına sunan Arı, 26.05.1981 tarih ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununa madde eklenmesini istedi.

Otel, motel, tatil köyü, pansiyon gibi tesis ve yerlerde konaklayan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan 13 yaş ve üzeri yabancı konuklardan günlük toplam konaklama bedelinin yüzde 4’ü tutarında ¨Belediye Turizm Payı¨ tahsil edilir. Tahsil edilen pay, konaklama yerinin bulunduğu yer yetkili belediyesine bir beyanname ile ödenir. Büyükşehir Belediyesi Kanununun uygulandığı yerlerde toplanan payın %80’i büyükşehir belediyesine, büyükşehir belediyesi olmayan yerlerde toplanan payın %40’ı il belediyesine tahsilatı izleyen ayın yirminci günün mesai sonuna kadar aktarılır. şeklinde ek madde önerisinde bulunan CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, turizm sektörünün payının ülke ekonomisi içerisinde gittikçe arttığına işaret ederek, “Turistik yörelerde bulunan belediyeler, turizm faaliyeti nedeniyle oluşan nüfus artışının yükünü çekerken, turizmden elde edilen gelirden pay alamamaktadır.” dedi.

CHP’li vekil Cavit Arı, işletmelere herhangi bir maddi yük getirmeyecek olan önerilerinin dünyanın birçok ülkesinde turizm destinasyonlarına destek vermek adına ek gelir sağlayacak uygulamaların neredeyse bütün tatil bölgelerinde yapıldığını, Antalya ile birlikte özellikle İstanbul ve İzmir gibi ülkemizin önemli turizm destinasyonlarının dünya turizminde önde olan diğer popüler turizm destinasyonları ile hem turist sayısı hem de turizm geliri açısından rekabet edebilmesinin ‘Belediye Turizm Payı’ ödemesi adıyla oluşturulacak ek kaynak ile mümkün olabileceğini ifade etti.

Sayın Arı ayrıca, TBMM Başkanlığına sundukları teklifle ilgili, başta Büyükşehir Belediye Başkanları olmak üzere ülkemizin yoğun yabancı turist ağırlayan diğer İl Belediye Başkanlarına teklifin yasalaşması için çok önemli olan desteklerini beklediklerini ifade eden bir yazı gönderdiklerini söyledi.