KUMBUL; “CUMHURİYET, KARAKTERİ ÖZGÜRLÜK OLANLARIN YÖNETİM ŞEKLİDİR”

0
538

Antalya’da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki resmi törenlerin sona ermesinin ardından siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları da çelenklerini anıta bıraktı.

CHP Antalya Milletvekilleri, Çetin Osman Budak, Cavit Arı, Rafet Zeybek, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, ilçe başkanları ve partililer katıldı.

CHP Antalya İl Başkanı Ahmet Kumbul, “Mustafa Kemal ve arkadaşları çok kısa zamanda ülkede çok büyük devrimlere imza attılar. Ve ülke hızla gelişti. Özellikle siyasal ve toplumsal alanda, ekonomik alanda, bilim, kültür, sanat ve eğitimde çok ciddi gelişmeler oldu. Atatürk’le ‘Hâkimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir’ diyerek hâkimiyeti saraydan almış millete vermiştir ve bu hızlı ilerleyişte Cumhuriyet rejimi sayesinde olmuştur. Cumhuriyet Adalettir, Haktır, Hukuktur, Demokrasidir, Bağımsızlıktır, Dayanışmadır, Sevgidir, Saygıdır, Karakteri Özgürlük olanların Yönetim Şeklidir. Atatürk bu Cumhuriyeti bize emanet etti, bizde içerde ve dışarda düşmanlara karşı Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti’ni İlelebet muhafaza edeceğiz.” Dedi.

CHP Antalya İl Başkanı Ahmet Kumbul, anıta çelenk sunumunda yaptığı konuşmasında şunları Söyledi;

“19 Mayıs 1919 Atatürk Samsun’a çıktı ve ülkenin 4 bir yanını işgal eden emperyalist devletlere karşı vereceğimiz Türk ulusunun kurtuluş savaşını başlattı. 12 Haziran’da Amasya’ya geçen Mustafa kemal ve arkadaşları 21- 22 Haziran 1919’da İllere Amasya genelgesini yayınladı ve bu genelgenin 3. Maddesinde “Ulusun bağımsızlığını yine ulusun azim ve kararı kurtaracaktır” diyordu. Sivas’ta her ilden temsilcilerle bir kongre çağrısı ve 10 Temmuz’da Doğu illeri ile Erzurum’da bir kongre çağrısı yapılıyordu. Erzurum kongresi 23 Temmuz 1919’da toplandı ve 14 gün sürdü. Bu kongre de “ulusun bölünme z bütünlüğü, manda ve himayenin kabul edilemeyeceği ve bağımsızlık vurgusu yapıldı. Sivas kongresi 4 Eylül 1919’da toplandı ve bir hafta sürdü. Bu kongre ulusal ilk kongremizdir. Erzurum kongresinde ki kararlar kabul edilmiş, ülkenin dört bir yanındaki cemiyetler birleştirilmiş, yeni bir heyet oluşturulmuş ve başına Mustafa Kemal getirilmiştir. Daha sonra 3 yıl boyunca kurtuluş savaşını yönetecek olan Millet meclisimiz 23 Nisan1920’de açılmıştır.

Bu zor dönemde bile Mustafa Kemal tüm kararları, Ülkenin dört tarafından tüm illerden seçilerek gelen vekillerle alarak ne kadar demokrat olduğunu, ulusun kendi kararlarını ulusun temsilcileriyle aldığını göstermiştir. Bu arada İstanbul Divan-ı Harbi padişahın onayıyla Atatürk, İsmet Paşa ve birçok mücadelenin önde gelenleri için idam kararı vermiş ve ülkemizi emperyalist, ülkelere bölen, asker sayımızdan, maliyeye kadar kontrollerini her şeyimizi teslim ettikleri Sevr Antlaşmasını İstanbul yönetimi imzalamıştı. Bu arada Yunan ordusu ilerliyor, zamanla düzenli hale gelen ordumuz bir taraftan düşman devletlerle diğer taraftan isyancılarla savaşıyordu.

Ordumuzdan birçok cephede iyi haberler geliyordu, Doğuda Ermenilere karşı, 1. İnönü, 2. İnönü savaşlarını Yunanlılara karşı kazanmıştık. 22 gün 22 gece süren dünyanın en uzun meydan savaşını “Kağnı ile Kamyonu Yendiğimiz Savaş” olarak tarihe geçen Sakarya Meydan Muharebesini kazandık ve 30 Ağustos’ta Mustafa Kemal’in komutasında büyük zafer, Atatürk askeri bir deha olduğu Başkumandanlık muharebesinde bir kez daha kanıtlamıştı.15 gün boyunca kovaladığı Yunan askerini ordularımız 9 Eylül 1922 de İzmir de denize dökmüştür.

-“HIZLI İLERLEYİŞ CUMHURİYET REJİMİ SAYESİNDE OLMUŞTUR”

24 Temmuz 1923’te Lozan Barış Antlaşması imzalandı. Bağımsız Türkiye’nin sınırları bu antlaşma ile belirlenmiştir. 29 Ekim 1923 Atatürk ün başından beri hayalini kurduğu Türkiye için en iyi yönetim şekli dediği Cumhuriyet ilan edildi. Yeni devletin adı Türkiye Cumhuriyeti İlk Cumhurbaşkanı Atatürk ve İlk Başbakan İnönü seçilmişti. Yeni bir devlet kurulmuş yeni bir çağ açılmıştı, ülkemiz için, fakat ekonomisi bitmiş, sanayisi olmayan, bilimden uzak, halkı yarı aç yarı tok, eğitim seviyesi düşük bir ülke, bütün ulaşım yabancıların elinde, maliyede düyun-u umumiye Mustafa Kemal’in için çok zordu.
Mustafa Kemal ve arkadaşları çok kısa zamanda ülkede çok büyük devrimlere imza attılar. Ve ülke hızla gelişti. Özellikle siyasal ve toplumsal alanda, ekonomik alanda, bilim, kültür, sanat ve eğitimde çok ciddi gelişmeler oldu. Atatürk ‘Hâkimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir’ diyerek hâkimiyeti saraydan almış millete vermiştir ve bu hızlı ilerleyişte Cumhuriyet rejimi sayesinde olmuştur.

Cumhuriyet Adalettir, Haktır, Hukuktur, Demokrasidir, Bağımsızlıktır, Dayanışmadır, Sevgidir, Saygıdır, Karakteri Özgürlük olanların Yönetim Şeklidir. Atatürk bu Cumhuriyeti bize emanet etti, bizde içerde ve dışarda düşmanlara karşı Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti’ni İlelebet muhafaza edeceğiz” diye konuştu.