MEMLEKETİN KURTULUŞUNDA, CUMHURİYETİN KURULUŞUNDA, İZİ OLAN KAHRAMAN AYDINLARIMIZI UNUTTURAMAZSINIZ

0
420

 

1883 yılında Akseki ilçesinde doğan, ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Antalya milletvekili olarak seçilen, hukukçu ve sosyolog kimliği ile de ön plana çıkan Mehmet Rasih Kaplan’ın büstü, geçtiğimiz sene AKP’li belediye tarafından Akseki’de bulunduğu yerden kaldırılmıştı. Bu da yetmezmiş gibi Mehmet Rasih Kaplan’ın adını taşıyan parkın ismi de değiştirilmişti. Adı değiştirilen parka, belediye tarafından verilen bir ihale ile lokanta yapılmıştı.

Kurtuluş Savaşımızın ve Cumhuriyet devriminin önemli figürlerinden biri olan, Atatürk’ün devletin kasasını emanet ettiği, güvendiği, Antalya’nın yetiştirmiş olduğu örnek insanlardan Mehmet Rasih Kaplan gibi bir değerin, doğup büyüdüğü topraklardan bu şekilde silinmek istenmesi asla kabul edilemez. Mehmet Rasih Kaplan’ın büstünün depoya kaldırılarak çürümeye terk edilmesi büyük bir saygısızlıktır!

Cumhuriyet devrimine, onun kazanımlarına karşı alerjisi olanlar, ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar bu topraklardaki Cumhuriyet ve Atatürk sevgisini yok edemeyecekler. Atatürk’e ve Cumhuriyet devrimlerine bağlılığını ifade etmiş ve bu uğurda zor şartlar altında mücadele vermiş aydınlarımızın adını, nereden silmeye kalkarlarsa kalksınlar yüreğimizde yaşatmaya devam edeceğiz.

Hint Müslümanları liderlerinden Mevlana Muhammed Ali, Kurtuluş Savaşı sırasında Anadolu’ya maddi yardımlarda bulunmak amacıyla bir yardım komitesi kurmuştur. Komite açtığı yardımları Ankara ve İzmir Sandığı adıyla toplamıştır. Hint Müslümanlarının Kurtuluş Savaşı’na yardımı olan 124.000 İngiliz lirasını Atatürk’e teslim eden kişi Aksekili Mehmet Rasih Kaplan’dı. 1920 yılında Eskişehir İstiklal Mahkemesi üyeliği yaptı. İlk Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Antalya’dan milletvekili seçildi.

İşte AKP’li Akseki Belediyesi, Atatürk’ün yakın çalışma arkadaşlarından biri olan böylesi bir ismin büstünü kaldırıp, adını unutturmaya çalışmıştır.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, ne yaparlarsa yapsınlar, bu ülkenin kurtuluşunda ve kuruluşunda harcı olan kimseyi unutturamayacaklar!

Antalya’nın yetiştirmiş olduğu, Türkiye’ye mal olmuş Rasih Kaplan’ın doğduğu topraklarda adının tekrar yaşaması ve hak ettiği değeri görmesi için sürecin takipçisi olacağız.

 

 

AHMET KUMBUL

CHP ANTALYA İL BAŞKANI