ÖZER: ÖLEN HER 5 ÇOCUK İŞÇİDEN 3’Ü TARIM İŞÇİSİ

0
236

TÜİK, NEDEN ÇOCUK İŞCİLERE DAİR VERİ TUTMUYOR?

TARIM İŞÇİSİ ÇOCUK ÖLÜMLERİ ARAŞTIRILSIN!

İSİG’in verilerine göre ölen her 5 çocuk işçiden 3’ünün tarım işçisi olduğuna dikkat çeken CHP’li Özer, “Çalışırken ölen çocuklara dair TÜİK bugüne dek hiçbir veri tutmuş değil. Resmi veri yoksa resmi çözüm de olamaz! Meclis’in konuyla ilgili çalışması için önerge verdik” dedi.

Türkiye’nin en önemli toplumsal sorunlarından biri olan çocuk işçiliğine dair resmi verilerin 2012’den bu yana neden tutulmadığını sorgulayan CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, “Çocuk işçi ölümlerine ilişkin ise bugüne dek hiçbir resmi veri tutulmamış. Bu durum ülke yönetiminin çocuk işçiliği mücadelesine dair yaptığı ulusal programların samimiyetini tartışmalı hale getirmektedir. Resmi veri yoksa resmi çözüm de olamaz” dedi.

Türkiye’de çocuk işçiliğinin ve çocuk işçi ölümlerinin İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) sayesinde takip edildiğine dikkat çeken Özer, “İSİG’in verilerine göre 2019’da 67 çocuk çalışırken yaşamını yitirmiş. Bu çocukların yüzde 60’ı tarım işkolunda çalışıyormuş. Yani ölen her 5 çocuk işçiden 3’ü tarım işçisi” diye konuştu.

ÇOCUK İÇİN EN KÖTÜSÜ TARIM İŞÇİLİĞİ

Tarım işçiliğinin çocuklar için en kötü çalışma biçimleri arasında yer aldığını belirten CHP’li Özer, gezici mevsimlik tarım işçiliğinin ise özellikle çocuk işçiler için pek çok risk taşıdığını söyledi. Özer, şu ifadelerde bulundu:

“Barınma ve beslenme koşullarının yetersiz ve sağlıksız olduğu, bulaşıcı hastalık riskinin yüksekliği ve 60 saate varan haftalık çalışma saatlerinin ağırlığı çocukları olumsuz yönde etkiliyor. Böyle ağır koşullarda çalışmalarına ve belki de ölmelerine seyirci kalınması doğru değildir. Bu çocukların ölümlerinin kader olmaktan çıkarılması yönünde konuyla ilgili gerekli araştırmaların yapılması, gerekli istatistiklerin tutularak güncel verilerle sağlıklı politikaların belirlenmesi ve uygulanması gereklidir.”

ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULSUN

TBMM’de bir araştırma komisyonu kurulması için önerge veren CHP’li Özer, resmi olmayan kayıtlara göre Türkiye’de en çok tarım alanında görülen çocuk işçi ölümlerinin güncel verilerle resmi olarak tespit edilmesi gerektiğini belirterek ekledi:

“Bu çocuklar tarım alanında çalışmak yerine sağlıklı ve eşit koşullarda eğitim alarak hayata kazandırılmalıdır. Güncel resmi veriler çıkarılmalıdır. Devlet tarafından çocuk işçiliğiyle mücadele etme amacıyla ulusal eylem planı hazırlanırken bile çocuk işçi ölümlerinin resmi kaydının yapılmamasının nedenleri ortaya konmalıdır. Tüm bunların tespiti ve araştırılması için Meclis’te bir araştırma komisyonu kurulmasını teklif ettik.”

SAYILAR 2012’DEN KALMA

Bugüne dek çocuk işçi ölümlerine dair hiçbir veri tutmayan TÜİK’in çocuk işçi sayısına ilişkin rakamları da en son 2012’de Hanehalkı İşgücü Anketine ekleyerek açıkladığını vurgulayan CHP’li Özer, sunduğu araştırma önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocuk işçiliğiyle mücadele etmek ve çocuk işçiliğini durdurmak için 2017-2023 yıllarını kapsayacak ‘Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı’ hazırlamasına, 2018 yılını ‘Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Yılı’ ilan etmesine rağmen hala 2012 verilerini kullanmaktadır.”

Eski verilerle sağlıklı bir çözüme ulaşılamayacağını da belirten Özer, ülke yönetiminin çocuk işçiliği mücadelesine dair ulusal programların samimiyetini tartışmalı bulduğunu söyledi.