ZEYBEK: YÖRÜK GÖÇLERİ İÇİN HANGİ TEDBİRLER ALINDI?

0
229

CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek bahar aylarında Yörüklerin göç mevsiminin yaklaşması ile birlikte, koronavirüs salgını nedeniyle göçlerin ne zaman yapılacağı ve alınan tedbirleri Cumhurbaşkanı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi ile TBMM’ye taşıdı.

YÖRÜK GÖÇLERİ İÇİN HANGİ TEDBİRLER ALINDI?

CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek Antalya, Adana, Mersin ve Muğla illeri başta olmak üzere birçok şehirde bahar aylarının gelişi ile birlikte konargöçer Yörüklerin göç mevsiminin başladığını belirtti. CHP’li Zeybek verdiği soru önergesi sonrası yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “Ülkemizde de şiddetle etkisini gösteren koronavirüs salgını nedeniyle sokağa çıkma ve seyahat yasakları uygulanmaktadır. Hayvancılıkla geçinen ve göç mevsiminde hayvanları ile birlikte göç eden Yörükler, bu yaşanan ortamda hangi şartlarla göç edebilecekleri konusunda kaygı yaşamaktadırlar. Birçok büyükşehirde sokağa çıkma yasakları ve şehirlerarası seyahat yasakları mevcut, göç esnasında Yörükler aileleri, eşyaları ve hayvanları ile birlikte şehirlerarası sınırları aşmaktadır. Tarım Bakanının, tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın sokağa çıkma yasağından muaf olduğunu açıklaması, şehirlerarası göç eden Yörükleri de kapsamakta mıdır, bu konuya açıklık getirilmelidir. Yörük göçleri için şimdiden izin belgelerinin hazırlanma çalışmaları yapılmalıdır ve göçler bir düzen içinde kamunun yardımı ile hızlandırılmalıdır. Yörüklerin göç ettikleri alanlarda sağlık hizmetlerine kolay ulaşımlarına dair gerekli tedbirlerin alınması gereklidir.”

YÖRÜK GÖÇLERİ BAŞLAMAZSA HAYVANCILIK ZARAR GÖRÜR

CHP’li Zeybek, AKP’nin yanlış tarım politikaları nedeniyle kendi kendine yeten bir ülkeden, tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlı bir hale gelindiğine vurgu yaparak, “Yörükler büyük oranda geçimini hayvancılıkla sağlamaktadır, hayvanlarını otlattıkları alanlara göçleri yüzyıllardır süregelmiştir. Yörükler, Türkiye’de hayvancılığa katkı sağlamakta ve yerli üretimin devam etmesini sağlayan en önemli kesimdir.  Tüm maliyet ve pazar sıkıntılarına rağmen, hayvancılıktan vazgeçmeyerek ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam eden Yörüklerin, göçlerini kolaylaştırılması elzemdir, zira göç koronavirüs salgını nedeniyle yapılamazsa ya da gecikirse çok sayıda hayvan telef olacak ve ilerleyen süreçte ülkemizde hayvancılıkta sıkıntı yaşanmasına yol açacaktır.” ifadesini kullandı.

TOROSLARDA DUMAN TÜTMELİ

Yörüklerin hayvancılığa olan katkılarının yanı sıra önemli bir kültürel mirasa sahip olduğunu belirten CHP’li Zeybek,  “Yörüklük bir yaşam tarzıdır. Bu yaşam tarzı yok olmamalı ve her koşulda desteklenmelidir. Devlet, Yörükleri ekonomik teşviklerle desteklemelidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ‘ün “Arkadaşlar! Gidip, Toros Dağları’na bakınız, eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemez.” diyerek önem verdiği bu kadim ve tarihi kültürümüz, içinde bulunduğumuz kötü günlerin sonunda bir umudun simgesi olacaktır.” dedi.