BUDAK, AKP DÖNEMİNDEKİ DOĞAL AFETLERİN BİLANÇOSUNU AÇIKLADI:

0
517

1600 ÖLÜM, 900 BİN MAĞDUR, 5 MİLYAR DOLAR KAYIP

 

“HER YIL 80 İNSANIMIZI DOĞAL AFETLERDE KAYBEDİYORUZ”

 

“İKTİDARIN KENDİSİ BİR FELAKETE DÖNÜŞTÜ”

 

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, son günlerde ülkemizde yaşanan doğal afetlere müdahale etmekte yetersiz kalan AKP iktidarının ülkeyi yönettiği 20 yılda doğal afet yönetiminde bir arpa boyu yol alamadığını söyledi. 2002-2020 yılları arasında yaşanan doğal afetlerin bilançosunu ortaya koyan Budak, “Uluslararası Acil Durum Veri Tabanı’nda (EMDAT) yer alan bilgilere göre, son 20 yılda çoğunluğu sel ve deprem olarak yaşanan afetlerde, bin 600 insanımızı kaybettik. 900 binden fazla insanımız evini, barkını kaybederek mağdur oldu. Yaşanan bu felaketlerin ülkeye toplam faturası ise 5 milyar dolar. Her yıl doğal afetlerde 80 insanımızı kaybediyoruz. İktidarın rant hırsının, almadığı önlemlerin bedelini canlarımızı kaybederek ödüyoruz. Bu iktidarın kendisi artık bir doğal felakete dönüştü” dedi.

 

İktidarın gerçekleri gizleme çabası nedeniyle Türkiye’deki resmî kurumların veri yayımlamayı bile bıraktığına dile getiren Budak, şöyle konuştu:

 

“Her doğal afet sonrası iktidar, kendi başarısızlıklarının sonuçlarını afetlerin büyüklüğüne bağlıyor. Sürekli ezberlemişler gibi, “Böyle büyük felaket görmedik” diyerek almadıkları önlemlerin, doğaya verdikleri zararların faturasını hiç sıkılmadan doğaya kesiyorlar. Öngörünüz yoksa, bu felaketlerin geldiğini önceden fark edemiyorsanız, neden o koltuklarda oturuyorsunuz? Önlem almadıkları gibi felaketlere hızlı müdahale de edemiyorlar. Antalya yangını yanacak yer kalmadığı için söndü. Kastamonu’da yaşanan sel felaketinde insanlar saatlerce devletin kendilerini kurtarmasını bekledi. Birçok insanımız erken müdahale edilmediği için canından oldu. Enerjilerini ve kaynaklarını felaketler yerine, kendi beceriksizlikleri görünmesin diye televizyonlara baskı kurmak için kullanıyorlar.

 

Halk sizi ‘Zor gününde yanında olun, yaralarını sarın’ diye iktidara getiriyor. Siz halka her felaket sonrası IBAN numarası gönderiyorsunuz. Evleri yok olan insanlara kredi karşılığı ev vereceğinizi söylüyorsunuz.  AKP iktidarının yaşattığı 20 yıllık tahribat, her doğal afetin faturasını çok daha fazla artırıyor. İktidar felaketleri bile ranta çevirme arayışında. Dün Resmi Gazete’de yayımladıkları kararla, AFAD dışındaki kamu kurumlarının, özellikle belediyelerimizin yardım toplama yetkilerini ellerinden aldılar. Türkiye’nin bu iş bilmez iktidarla kaybedecek tek bir günü dahi kalmamıştır. Ülkemize yapacakları en büyük iyilik bir an önce sandığı vatandaşımızın önüne getirmektir”