CHP’li Kara’dan Sağlıkta Şiddet Teklifi

0
899

NİYAZİCHP Milletvekili Kara, ‘’Sağlıkta Şiddet’’in önüne geçmek amacıyla Türk Ceza Kanunu’nda değişiklik öngören teklifini TBMM’ye sundu. CHP’li diğer vekillerin de imza verdiği teklifte, ölümle sonuçlanan şiddet olaylarında failin ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılması ve bu cezada indirim uygulanmaması isteniyor.

Türk Ceza Kanunu’nun 89. Maddesinden sonra gelmek üzere ‘’Sağlık Personeline Karşı Şiddet İçeren Tavır ve Sağlık Hizmetini Kesintiye Uğratma’’ başlığı ile yeni bir düzenleme yapılmasını içeren teklifte, fiziksel şiddetin yanında sözlü şiddet, tehdit gibi şiddet içerikli davranışların da cezalarının yarı oranında arttırılması talep ediliyor.

AKP’nin aldığı önlemlerin daha önceki şiddet olaylarında olduğu gibi, en son Samsun’da öldürülen doktor olayında da görüldüğü gibi sorunun çözümüne yönelik somut bir adım niteliği taşımadığını söyleyen Kara, her gün Türkiye’nin dört bir yanından çeşitli şiddet haberlerini üzülerek takip ettiklerini belirtti.

Sağlık hizmetinin kesintiye uğratılmasına yönelik hiçbir tavrın kabul edilemeyeceğini söyleyen Dr. Niyazi Nefi Kara, insanların hayatlarını kurtarmak için kendilerini bu mesleğe adayan sağlık personellerinin her gün kendi can güvenliklerinden endişe eder hale gelmelerinin üzüntü verici olduğunu söyledi.

AKP’nin her alanda değerleri yozlaştırmasının bir sonucu olarak sağlık sektöründe gerçekleştirilmek istenen dönüşüm ile hekimlik mesleğinin de saygınlığını yitirdiğini ve sağlık personellerinin şiddette hedef haline dönüştürüldüğünü defalarca yinelediklerini hatırlatan Kara, sağlık hizmetlerinin kamusal hizmet niteliğinde olduğunu ve sağlık çalışanlarına karşı uygulanan şiddet ya da tedavi hizmetine yapılan müdahalenin kamuya ve kamu sağlığına yönelik işlenen suçlar kapsamında kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

CHP’li vekil teklifinde, sağlık personeline yerine getirdiği sağlık hizmeti nedeniyle yapmaması gereken bir iş yapması veya yapması gereken bir işi yapmaması için emir veren veya baskı yapan veya nüfus icra eden veya her ne suretle olursa olsun hukuka aykırı olarak etkilemeye teşebbüs eden işveren veya amir konumunda olan kimseye iki yıldan dört yıla kadar hapis ceza verilmesini, bu fiilin sonucunda sağlık hizmetleri kesintiye uğraması halinde cezanın yarı oranında arttırılmasını, bu kanunun 125’inci maddesi ile düzenlenen ‘’Hakaret’’ eylemi ile 106’ıncı maddesi ile düzenlenen ‘’Tehdit’’ suçlarının sağlık personeline karşı işlenmesi halinde verilecek cezanın da yarı oranında arttırılmasını istedi. Sağlık personeline uygulanan şiddet eyleminin ölümle sonuçlanması durumunda, failin ağırlaştırılmış müebbet cezası ile cezalandırılmasının da istendiği teklifte, bu madde doğrultusunda yargılanan kişiler hakkında cezada indirim sebebi uygulanmaması da yer aldı.

 

***

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair Kanun Teklifi ve gerekçesi ilişikte sunulmuştur.

Gereğini saygılarımla arz ederim. 22/11/2015

Dr. Niyazi Nefi Kara      Antalya Milletvekili

 

 

GENEL GEREKÇE

 

Sağlık çalışanlarına karşı şiddet, çıkarılan yasalara ya da alınan tedbirlere rağmen azalmak yerine her geçen gün daha fazla artmaktadır. Her gün Türkiye’nin değişik bölgelerinden sağlık çalışanlarına yönelik bir şiddet haberi gelmektedir.  Tabip Odalarının yaptıkları araştırmalar sonucunda sağlık çalışanlarının en çok maruz kaldıkları fiiller tehdit, hakaret, yaralama ve ölümdür.

Sağlıklı ve güvenli bir hayat herkesin hakkıdır. Bu hak sağlık çalışanları için de özellikle mesleklerini ifa ettikleri ortamlarda önemlidir. Çünkü sağlık hizmetlerinin gereği gibi yürütülebilmesi ancak sağlıklı ve güvenli çalışma ortamlarında sağlanabilecektir. Sağlık çalışanlarının kendilerini güvende hissettikleri bir ortamda, hastaların da haklarının en iyi şekilde korunabilmesi söz konusudur. Tedavi hizmetlerinin ya da bir diğer deyişle sağlık hizmetlerinin kamusal nitelikte olduğunu göz önünde bulundurursak, sağlık çalışanlarına karşı uygulanan şiddet ya da tedavi hizmetine yapılan müdahale kamuya ve kamu sağlığına yönelik işlenen suçlar kapsamında kabul edilmelidir.

Bu nedenle, sağlık çalışanlarının güvenlikleri ve tedavi hizmetlerinin müdahaleye mahal vermeyen özelliği devlet otoritesi tarafından güvence altına alınmalıdır. Bu amaçla hazırlanan bu teklif TCK’nın 89. Maddesinden sonra gelmek üzere  ‘Sağlık Personeline Karşı Şiddet İçeren Tavır ve Sağlık Hizmetini Kesintiye Uğratma’’ başlıkları ile yeni bir düzenleme getirmeyi amaçlamaktadır.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz