CHP Antalya Milletvekili ve Sanayi ve Ticaret Komisyonu Üyesi Çetin Osman Budak, TBMM Genel Kurulunda Bankacılık Kanununda değişiklik öngören kanun teklifinin görüşmeleri sırasında şans oyunlarından elde edilen kamu gelirlerinin Varlık Fonuna aktarılmasını eleştirdi. Varlık Fonunun bir paralel hazineye dönüştüğünü belirten Budak, Türkiye Varlık Fonu yönetimine geçtikten sonra zarar etmeye başlayan şirketlerin özelleştirilmeye hazırlandığını söyledi. Budak, “Fona devredilmeden kar eden ÇAYKUR’un zararları milyar liraları aştı. Şimdi ÇAYKUR’a ne yapılacak? daha önce TEKEL’E ne yapıldıysa, daha önce şeker fabrikalarına ne yapıldıysa o yapılacak. ÇAYKUR’u da özelleştireceksiniz. Niye? ‘Zarar ediyor, bunu da özelleştirelim’ diyeceksiniz. Zarar eden bir şirket, uluslararası firmalara peşkeş çekilen çiftçi, çay üreticisi; geldiğimiz nokta budur. ÇAYKUR özelleştirilirken bizler buna sonuna kadar direneceğiz. Binlerce çay üreticisini mağdur etmeye hiç kimsenin hakkı yok” diye konuştu.
Türkiye Varlık Fonu’na kaynak aktarımını öngören maddenin kanun teklifinin komisyon görüşmeleri sırasında son anda eklendiğini belirten Budak şöyle konuştu:
DENETLENEMEYEN ŞİRKETLERİN ZARARLARI ARTIYOR
PTT 2018’de Varlık Fonuna devredilmiş. 2018 yılında kârı, devredildiği yıl kârı 216 milyon lira, 2019’da 1 milyar 218 milyon lira, 2020 yılında 741 milyon lira zarar etmiş.
Bir diğer örnek, ÇAYKUR… Bakın, bu ÇAYKUR son derece önemli, bizim arkadaşlarımız da geçtiğimiz günlerde çaydaki rezillikleri burada anlattılar. ÇAYKUR’un içini boşaltıyorlar, ÇAYKUR’un içi boşalıyor arkadaşlar. Nasıl boşalıyor? 2016 kârı ÇAYKUR’UN 82 milyon lira -hemen devredildiği yıl bu 2016 yılı- 2017 yılında 267 milyon lira zarar ediyor, 2018’de 657 milyon lira zarar ediyor, 2019’da 635 milyon lira zarar ediyor, 2020’de zarar 547 milyon lira, 2021’de zarar 502 milyon lira yani topladığınız zaman milyarlarca lira zarar eden bir duruma geliyor. Ya bu işi bilmiyorlar yönetenler ya da burada, denetimden de kaçırıldığına göre çok büyük olaylar var. Bunları incelemek Meclisin göreviydi, Meclisten de kaçırıldı. Ha, şimdi ÇAYKUR’a ne yapılacak? Çok açık, daha önce TEKEL’E ne yapıldıysa, daha önce şeker fabrikalarına ne yapıldıysa ÇAYKUR’u da özelleştireceksiniz.
BOTAŞ’IN ZARARLARI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Bakın, BOTAŞ’a. BOTAŞ “İnanılmaz şekilde zarar ettim.” diyor. Şimdi buna “Görev zararı.” falan denilebilir, “Millet sübvanse ediliyor buradan.” denilebilir. Öyle bir yönetim tarzı anlayışı olmaz. Varlık Fonu’nun içinde de denetlenemediği için biz bu rakamları getiriyoruz. 2017’de Varlık Fonu’na devrediliyor, 2017’deki kârı 3 milyar lira arkadaşlar; 3,3, milyar lira. Bugün 2022. Sadece 2022’nin ilk üç ayında hazineden aldığı borç 52,5 milyar, eski parayla katrilyon lira arkadaşlar. Şimdi, buna can mı dayanır? Bu milletin kasası, bu milletin hazinesi buna dayanabilir mi? Görüyoruz enflasyon oranları resmî yüzde 70, gayriresmîsini halkımız biliyor; mutfakta yangın var.
VARLIK FONUNDAKİ ŞİRKETLER DENETLENEMİYOR
Varlık Fonundaki birçok şirket, Fona devredilmeden önce Sayıştay tarafından denetlenirdi. Sora o raporlar TBMM’ye gelirdi ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde bütün raporlarının didik didik incelendiği, kamu zararı yaratılmış mı, bunların hepsinin değerlendirildiği yani halkın yani bizlerin, milletvekillerinin incelediği bir durum vardı; bugün tamamen bağımsız denetim kurumları sözde denetim yapıyor, bu evraklar Meclise zamanında gelmiyor, Meclise geç gelen sözde raporlarda da, Varlık Fonunun hiçbir detayı olmayan incelemeleriyle karşı karşıya kalıyoruz.
CUMHURBAŞKANININ KUPON ARAZİLERLE NE İŞİ OLUR?
Elimde 7 Mart 2022 tarihli bir Cumhurbaşkanı Kararı var. Bu kararla Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Varlık Fonu’na 3 tane kupon arazi aktarıyor. “Denizli Sarayköy, 68 bin metrekare kupon arazi; Balıkesir Ayvalık, 15. 526 metrekare kupon arazi; İzmir Menderes, 40 bin metrekare kupon arazi. Şimdi bu kadarcık, bakın, bu kadarcık küçük ama kupon 3 arazinin Cumhurbaşkanıyla ne alakası olabilir? Fakat, maalesef, 3 tane kupon arazi bir şekilde Cumhurbaşkanı Kararı ile Varlık Fonu’na aktarılıyor”