CHP Antalya Milletvekili ve Sanayi ve Enerji Komisyonu Üyesi Çetin Osman Budak, EPDK’nın yerli ve millî enerji kaynaklarının kullanımı kılıfıyla zeytinlik alanlarda madenciliğe izin veren yönetmelikte ısrar etmesinin, hem Meclis iradesine hem de mevcut kanunlara karşı hülle yapılması anlamına geldiğini söyledi. Budak, “Bakanlığa bu yönetmelik kapsamında hangi şirketlere zeytinlik alanlarda faaliyet izni verildiğini sorduk. Hiçbir firmaya verilmediği yanıtını aldık. Sayın Bakan, her şey gözlerimizin önünde oldu. Muğla İkizköy’de zeytin ağaçları söküldü. Engellemek isteyen köylüler jandarma tarafından gözaltına alındı. Bakanlığınız tarafından izin verilmediyse bu kanunsuz durum nasıl gerçekleşti? Devletin jandarması izinsiz zeytin ağacı sökülmesine nasıl göz yumdu, yetmedi, köylüleri yaka paça nasıl gözaltına aldı? Bu konu hakkında bir soruşturma yaptınız mı? İzinsiz zeytinlik katliamı yapan şirkete herhangi bir yaptırım uyguladınız mı?” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçesinin Plan ve Bütçe Komisyou görüşmelerinde değerlendirmelerde bulunan Budak, şöyle konuştu:
“EPDK, 1 Mart 2022 tarihinde Resmi Gazete’de bir yönetmelik yayımladı. Yerli ve millî enerji kaynaklarının kullanımı kılıfıyla zeytinlik alanlarda madenciliğe izin veren yönetmelik, hem Meclis iradesinin hem de mevcut kanunlara karşı hülle yapılması anlamına geliyordu.
Zeytinlik Kanunu’nda değişiklik teklifleri, Türkiye Büyük Millet Meclisine iktidar tarafından 7 kere getirilmişti ve her seferinde kamuoyunun ve muhalefetin baskıları sonucu geri çekilmek zorunda kalındı. Bakanlık, bu teklifi yönetmelikle aşmaya çalışarak zeytinliklerin maden faaliyetine açılmasını sağlamaya çalıştı. Yönetmelik 1 Mart’ta Resmî Gazete’de yayımlandı. Bu yönetmeliği fırsat bilen iki yandaş şirket Muğla İkizköy’de 31 Mart’ta zeytin ağacı katliamına başladı. Katliamı engellemek isteyen köylüler, jandarmanın sert müdahalesiyle karşı karşıya kaldılar ve Danıştay 8. Dairesi 20 Nisan’da bu yönetmeliğin yürütmesini durdurdu. Yönetmeliğe göre, zeytin ağacı kıyımı için Bakanlıktan izin alınması gerekiyordu, Bakanlığa, yönetmeliğin yürürlükte kaldığı tarihler arasında -mayıs ayında- hangi firmalara zeytinlik alanlarda maden faaliyetine izin verildiğini sorduk, bakanlıktan “Hiçbir firmaya izin vermedik.” yanıtı geldi.
Sayın Bakan, her şey gözlerimizin önünde oldu. Muğla İkizköy’de zeytin ağaçları söküldü. Engellemek isteyen köylüler jandarma tarafından gözaltına alındı. Bakanlığınız tarafından izin verilmediyse bu kanunsuz durum nasıl gerçekleşti? Devletin jandarması izinsiz zeytin ağacı sökülmesine nasıl göz yumdu, yetmedi, köylüleri yaka paça nasıl gözaltına aldı? Bu konu hakkında bir soruşturma yaptınız ml? İzinsiz zeytinlik katliamı yapan şirkete herhangi bir yaptırım uyguladınız mı?
“BAKANLIK, ZEYTİNLİK KATLİAMINDA ISRAR EDİYOR”
Skandallar burada bitmiyor, Enerji Bakanlığı, Meclis iradesini yok saymakta, hülle yoluyla zeytinlik katliamına yol açmakta ısrar ediyor ve yürütmeyi durdurma kararına itiraz ediyor. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 22 Haziran’da yürütmenin durdurulması kararını kaldırıyor. Bakanlık zeytinlik katliamında ısrar ediyor. Sayın Bakan, bu yönetmelik kapsamında kaç maden şirketine zeytinlik alanlarda madencilik faaliyeti izni verdiniz? Bu izinler sonrasında kaç adet zeytin ağacı kesildi? Bu sorunun, iradesini yok saydığınız Meclis üyeleri huzurunda yanıtlamanızı bekliyoruz.
“LİSANSSIZ GES YATIRIMLARI SÖKÜLMEYE BAŞLANDI”
EPDK lisansız GES yatırımlarında suiistimal olduğu gerekçesiyle, üretilen fazla elektriğin YEKDEM havuzuna ücretsiz aktarılmasına karar verdi. Bu karar çıktıktan sonra Manisa gibi, Kayseri gibi illerde güneş enerjisi panelleri şu anda sökülmeye başlandı ve insanlar en azından büyük zararlar görmemek için bu yatırımlarını oralardan söküp başka yerlere taşıma kararı aldılar. 12 Mayıs 2019 tarihinde Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği sizin döneminizde yayınlandı. Burada deniyor ki: “Lisanssız kurulan güneş enerji santrallerinde ihtiyacınız olanı kullanın. Ben sizin daha fazla ürettiğiniz elektriği tarife bedeliniz üzerinden on yıl boyunca satın alacağım.” Şimdi, milletin devletine güveni tam olmalıdır. Siz burada on yıllık taahhüdün arkasından “Pardon, burada yanlış yapmışız, suistimal vardır.” diyemezsiniz. Bunların hepsini öngörmeliydiniz ve o suiistimalleri yapanları cezalandırabilirdiniz fakat özellikle organize sanayilerde kendi enerjileri için bu yatırımları yapan insanlar şu anda cezalandırılmış durumda. Bununla ilgili bir açıklamanız olacak mı?”