-CHP’Lİ BUDAK: “KÜLTÜR BAKANI ASPENDOS KÖRLÜĞÜ İÇİN DOKTORA GİTMELİ”
-“TÜRKİYE’NİN SORUNU ETİK VE ESTETİK YOKSUNU YÖNETİM ANLAYIŞI”
CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Kültür Bakanı ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu’nun Aspendos Antik Tiyatrosu restorasyonu ile ilgili eleştirilere “idelojik” yanıtı vermesine tepki göstererek, “Sayın Bakan ‘Yavuz hırsız ev sahibini bastırır’ misali, haklı eleştiriler getirenleri suçlayarak, ak mermerli restorasyon ayıbını örtmeye çalışıyor” dedi.
CHP Antalya Milletvekili ve Milletvekili Adayı Çetin Osman Budak, Aspendos Antik Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen restorasyon projesini bir önerge ile TBMM gündemine taşırken, Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu’nun eleştirilere verdiği “ideolojik linç” açıklamalarına da tepki gösterdi. Aspendos Antik Tiyatrosu’nda yapılan restorasyonun, tarihi yapının dokusuyla uyuşmadığının açık bir şekilde herkes tarafından görüldüğünü vurgulayan Budak, haklı olarak da bir çok kesimin eleştirilerde bulunduğunu vurguladı. AKP’nin hatalardan, eleştirilerden ders çıkarmak yerine muhalefeti suçlama anlayışının Kültür Bakanı Topçu tarafından da sürdürüldüğünü vurgulayan Budak, “Sayın Bakan ‘yavuz hırsız ev sahibini bastırır’ misali, tarihi değerlere sahip çıkanları suçlayarak, Aspendos’taki ayıbını örteceğini zannediyor. Ak mermerli restorasyon ayıbını örteceğini zannediyor. Eğer Bakan, Aspendos’taki uyumsuzluğu ve uygunsuzluğu görüyor da böyle konuşuyorsa asıl kendisi ideolojik körlük içinde demektir. Eğer sayın Bakan, restorasyon sonrası ortaya çıkan uyumsuzluğu ve uygunsuzluğu fark edemiyorsa, Aspendos körlüğü için kendisine tavsiyem bir göz doktoruna görünmesidir” dedi.
ETİK VE ESTETİK YOKSUNU ANLAYIŞ
Son dönemde gerçekleştirilen pek çok restorasyon projesinde benzer sorunların yaşandığını hatırlatan Budak, “Aspendos ilk örnek değildir. Hatay Müzesi’ndeki mozaik restorasyonu da tarihi camilerde yapılan restorasyonlarda da benzer sonuçlar ortaya çıkmıştır. Türkiye’de hukuk devleti ilkesi, demokrasi ve basın özgürlüğü yerle bir edilmiş durumda. Bunların temel nedeni siyasette ahlakın egemen olmamasıdır. Çünkü ahlakın geçerli olmadığı yerde hiçbir kural, hiçbir değer geçerli olmaz. Bu anlayış sanata da, tarihi dokuya da Aspendos’a da uzanıyor. Sorun etik ve estetik yoksunu yönetim anlayışıdır. Türkiye, bunun sancılarını yaşıyor” dedi.
BEYAZ MERMER KAÇ YILDA GRİ OLUR
Budak, TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde de Aspendos Antik Tiyatrosu’ndaki restorasyonun hangi kurum tarafından yaptırıldığı konusunda bilgi istedi. Budak, “Restorasyon işi hangi bedelle, hangi firma tarafından gerçekleştirilmiştir? Antik tiyatronun gri dokusuna beyaz mermer kullanılarak restorasyon yapılmasına nasıl onay verilmiştir? Restorasyonda neden dokuya uygun malzeme kullanılmamıştır? Beyaz mermerler kaç yıl içinde dokuya uygun hale gelecektir? Uyum sorunu ikibin yılda aşılabilecek midir?” diye sordu. Budak şöyle devam etti:
“Restorasyon işlemleri uzman olmayan kişi ve kurumlara mı yaptırılmaktadır? Restorasyon sonrası düzeltme işlemlerinin masraflarını kim karşılamaktadır? Son dönemde restorasyon esaslarına aykırı bir çok örneğin ortaya çıkması karşısında Bakanlık olarak bir önlem alacak mısınız?
Bakanlığınızın son 3 yıldaki en yüksek bedelli 20 restorasyon projesi hangileridir? Bu restorasyon işlerini hangi bedelle, hangi firmalar yapmış ya da yapmaktadır?
Aspendos Antik Tiyatrosu’nda, beyaz mermerlerin dokuya uygun hale gelmesi beklenmeden yeni bir çalışma yapılacak mıdır? “İdeolojik linç” açıklamanız doğrultusunda, uyum sorununun aşılması için 2 bin yıl beklenecek midir?”
———–
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim.
Çetin Osman BUDAK
Antalya Milletvekili
Son yıllarda bir çok tarihi yapıda gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının, tarihi yapıların dokusuyla uyumlu olmadığı görülmektedir. Bunun bir örneği de Antalya’da yaşanmıştır.
Antalya’nın en önemli tarihi yapılarından biri olan Aspendos Antik Tiyatrosu’nda yapılan restorasyon çalışmasının, tarihi yapının dokusuyla uyumlu olmadığı açıkça görülmektedir. “Mutfak mermerli restorasyon” şeklinde kamuoyuna yansıyan restorasyon işleminde, yaklaşık 2 bin yıllık tarihi yapıya beyaz mermerlerin yerleştirilmesi anlaşılır değildir.
Bu kapsamda;
1-Aspendos Antik Tiyatrosu’nun restorasyonu hangi kurum tarafından yaptırılmıştır? Restorasyon işi hangi bedelle, hangi firma tarafından gerçekleştirilmiştir?
2-Antik tiyatronun gri dokusuna beyaz mermer kullanılarak restorasyon yapılmasına nasıl onay verilmiştir? Restorasyonda neden dokuya uygun malzeme kullanılmamıştır? Beyaz mermerler kaç yıl içinde dokuya uygun hale gelecektir? Uyum sorunu ikibin yılda aşılabilecek midir?”
3-Restorasyon işlemleri uzman olmayan kişi ve kurumlara mı yaptırılmaktadır? Restorasyon sonrası düzeltme işlemlerinin masraflarını kim karşılamaktadır? Son dönemde restorasyon esaslarına aykırı bir çok örneğin ortaya çıkması karşısında Bakanlık olarak bir önlem alacak mısınız?
4-Bakanlığınızın son 3 yıldaki en yüksek bedelli 20 restorasyon projesi hangileridir? Bu restorasyon işlerini hangi bedelle, hangi firmalar yapmış ya da yapmaktadır?
5-Aspendos Antik Tiyatrosu’nda, beyaz mermerlerin dokuya uygun hale gelmesi beklenmeden yeni bir çalışma yapılacak mıdır? “İdeolojik linç” açıklamanız doğrultusunda, uyum sorununun aşılması için 2 bin yıl beklenecek midir?