BUDAK: “EKONOMİYİ AYAĞA KALDIRACAK OLAN KADIN GÜCÜDÜR”

0
550

“DAHA ÇOK KADIN GİRİŞİMCİYE İHTİYACIMIZ VAR”

“KADINLARIN EKONOMİYE KATILMASI TEHDİT DEĞİL FIRSATTIR”

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, TÜİK tarafından açıklanan girişimcilik verilerine göre Türkiye genelindeki işveren rakamlarında kadınların oranının artış göstereceği yerde azaldığını belirterek, “Zaten sayıları çok az olan kadın girişimcimiz var. Üzerine bir de ekonomik kriz eklenince kadınlarımız kendi işlerini kurmaya cesaret edemiyorlar. Oysa ekonomiyi ayağa kaldıracak olan kadın gücüdür. Bu gücü desteklemek hepimizin görevidir. Kadınların ekonomiye katılması tehdit değil fırsattır” dedi.

 

Budak, 08 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısı ile yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

 

“Önceki gün açıklanan TÜİK girişimcilik verilerine göre 2017 yılında Türkiye’de işveren olarak çalışanların payı yüzde 4,5 oldu. Bu zaten son derece düşük bir oran. İşveren olarak çalışanlar içinde kadınların oranı ise artmak bir yana bir önceki yıla göre 0,2 puan azaldı ve yüzde 8,8 olarak gerçekleşti. Oysa 2015 yılında bile bu rakam yüzde 8.1 idi. Demek ki bu konuda atılan adımlar yetersiz kalıyor ve kadınlarımız girişimci olarak erkek egemen dünyada söz sahibi olamıyorlar. Mevcut ekonomik koşullarda kendi işlerini kurmaya cesaret edemiyorlar. Oysa ekonomimizi ayağa kaldıracak olan güç, kadın gücü ve bakış açısıdır. Dünya ile rekabette en önemli potansiyelimizdir kadınlarımız. Bunu iyi değerlendirmemiz lazım. Dolayısıyla kadınların işveren olarak ekonomimize katılması tehdit değil kalkınmamız için büyük bir fırsattır ve bu fırsat yaratılmalıdır.

 

2023 HEDEFİNDE BİLE AB’YE YETİŞEMİYORUZ

 

Yine TÜİK istihdam verilerine göre nüfusun yüzde 49,8’ini oluşturan kadınların istihdamdaki yeri erkeklerin yarısından bile az. Bu oran erkeklerde yüzde 65,6 iken kadınlarda sadece 28,9. Avrupa Birliği ülke ortalamalarında kadın istihdam oranı yüzde 45,9; OECD’ye üye ülkelerde ise yüzde 44,4. Belirlenen 2023 yılı hedefi bile OECD ve AB ülkelerindeki mevcut durumun oldukça gerisinde. Ulusal İstihdam Stratejisinin 2023 hedeflerinde yüzde 41 olarak belirlenmiş durumda.

 

Daha gelişmiş ve daha iyi bir Türkiye için kadın ekonomik dünyanın bütün kademelerinde var olmalıdır. Bunun için ortaya konan pek çok program, destek ve proje var ama asıl önemli olan bu program ve projelerin sürekliliğinin bütüncül bir bakışla devam ettirilmesidir.”